Case Natasia: Ung håndboldpige med knæsmerter

fysioterapeut odense træning knæ hofte

Case Natasia: Ung håndboldpige med knæsmerter.

 

Natasia er 13 år gammel, og spiller håndbold i hendes fritid. Hun fik konstateret osgood-schlatter ved lægen, som er en overbelastningsskade hos børn mellem 11 og 14.

Symptomerne på osgood-schlatter er langsomt indsættende ømhed ved øverste og forreste del af skinnebenet og omkring knæskallen. Symptomerne forværres typisk under og efter idrætsaktivitet.

Årsagen til smerterne er gentagne ensformige belastninger af knæskalssenen (spring, spark mm) som medfører betændelse/inflammation med opflosning af knoglen ved knæskalssenens fæste på skinnebenet. Mekanismen bag udviklingen af osgood-schlatter er den samme som ved springerknæ hos voksne. Osgood-schlatter forekommer typisk hos drenge i 13-14 års alderen og piger i 11-12 års alderen.

Behandlingen af osgood-schlatter er aflastning af knæene, udspænding og afspænding af lårmusklerne og styrkelse af hofte- og knæmuskulaturen.

Ved hver behandling masserede jeg lårmusklerne i håb om, at musklerne dermed ikke trak så hårdt i senen. Natasia skulle selv massere (foam roll) og udstrække hjemme.

Samtidig lærte hun stabiliserende øvelser for både hofte og knæ for at musklerne kunne lære, at arbejde i synergi under aktivitet. Vi udviklede løbende træningsprogrammet så Natasia hele tiden blev udfordret.

 

I dag kan Natasia laver øvelser og træne håndbold uden diverse smerter. Hun kan stadig ikke løbe fuldt ud, men da osgood-schlatter er en midlertidig skade, var det vigtigst for at bibeholde Natasias funktion og styrke.

Nu har vi begyndt et styrketræningsprogram i håndboldsæsonens sommerperiode for at styrke Natasia mest muligt inden hun skal starte på U14-holdet.

 

Natasia fortæller selv:

”Jeg er 13 år, og fik ved lægen konstateret Osgood-Schlatter-knæ.

Via facebook fik min mor øje på Mie, og skrev til hende om hun ville kunne hjælpe mig.

Mie svarede, at det mente hun godt hun kunne.

Jeg er glad for at gå ved Mie fordi hun lytter til mig, og jeg får ikke kun en masse øvelser

jeg skal lave, men får også massage. Massagen gør ondt, men jeg kan mærke det hjælper.

Jeg har ikke smerter i mit knæ mere, så jeg kan passe min fritidsinteresse, som er håndbold og det er dejligt.

Mie hjælper mig med at styrke mine lår og hofter, så knæet ikke kommer til at gøre ondt igen.”

Skriv et svar