Smerter (PART 1)

Hvad er smerte?

Smerte er et vidt begreb.
Jeg bruger selv meget tid på at forstå og lære at forklare, hvad smerte betyder.

Jeg prøvede at Google ordet ”smerte”. Jeg var nysgerrig på, hvad mine patienter kan finde på området.
Her er hvad jeg fandt*.

På sundhed.dk står der: Smerte er en ubehagelig fysisk og følelsesmæssig oplevelse, som fortæller dig, at din krop trues af eller udsættes for skade.

Netdokter.dk siger: Smerte er en del af kroppens fysiologiske forsvar, der fortæller os, at vi er ved at pådrage os en fysisk skade.
Smerte er kroppens måde at fortælle, at der er noget galt, uanset om årsagen er banal eller alvorlig.

Min.medicin.dk: Smerte er en normal sanseoplevelse, der opstår, når en ydre eller indre påvirkning (skade eller sygdom) truer med eller beskadiger en del af kroppen. 
Smerteoplevelsen er kompleks og består ud over smertesignaler i nervesystemet, også af en følelsesmæssig del, som fx kan påvirkes af tidligere erfaringer med smerter. Din oplevelse af smerte kan blive påvirket af mange faktorer, som fx angst, depression, stress og usikkerhed. 

*Det skal lige noteres, at dette er korte udsnit af søgningerne – det er ikke den fulde forklaring, og der er meget mere at gå i dybden med ift. smerteforståelse.

Jeg må indrømme, at jeg faktisk blev positivt overrasket over forklaringerne.

Jeg havde forventet et resultat, som fortalte, at smerte er lig med skade. Fordi det er det vi har lært. Det er det ”den gamle skole” lærte os. Det er det mine patienter tror. Det er det vi er bange for.

SMERTE ER IKKE LIG MED SKADE.

Smerte er vores ven.

Smerte beskytter os.

Smerten er ikke nødvendigvis en skade (det kan det sagtens være, fx brækket knogle og lign.), men den smerte jeg ser flest af hos mine patienter er en ikke-alvorlig smerte (altså ikke en vævsskade).

Alle smerteoplevelser er individuelle. Der er mange faktorer, som spiller ind på vores smerteoplevelse.
Vi kan ikke undgå at disse faktorer spiller ind på vores smerteoplevelse. Det sker helt automatisk – bevidst eller ubevidst.

Alle smerteoplevelser er bio-psyko-sociale, dvs. de har biologiske faktorer, psykologiske faktorer og sociale faktorer involveret.
Derfor er der også forskellige måder vi ”læser/opfatter” andre tekster omkring smerte.
”Der er altid to sider af én sag” – der er altid flere opfattelser af samme situation. Det gælder også smerte.

Derfor skal tilgangen til behandling også være bio-psyko-social.
Og husk – at når jeg nævner ”behandling”, så er det ikke kun ”jeg-ligger-på-briksen-og-modtager-behandling”-behandling. Det er patientuddannelse, dvs. uddannelse i smerteforståelse og smertehåndtering. Det er bevægelse – øvelser og træning. DU er med til at få en bedre hverdag med mindre smerte og bedre funktion. VI gør det sammen.

Hvis du er interesseret i at høre mere omkring smerteforståelse og smerte i forbindelse med træning, så holder jeg et gratis foredrag onsdag d. 20 november fra 17-18, hvor alle er velkomne.


Tilmelding foregår på kontakt@maimann-fysioterapi.dk eller læs mere på:

https://www.facebook.com/events/555352628602721/