Case Laura: Årelange knæsmerter (patellofemoralt syndrom)

Case Laura: Årelange knæsmerter (patellofemoralt syndrom).

 

patellofemoralt syndrom

 

Laura er 23 år gammel og har haft problemer med knæsmerter i 4 år. Hun fik konstateret “betændelse i brusken under knæskallen” også kaldet patellofemoralt syndrom.

Symptomerne er smerter omkring knæskallen og forsiden af knæet. Smerterne intensiveres ved belastning fx ved sport eller hårdt fysisk arbejde.

Årsagen til smerterne er i de fleste tilfælde en overbelastning af leddet mellem knæskallen og lårbenet. Der ses som oftest en svækkelse af den firehovede knæstrækkers inderside muskel. Altså arbejder ydersiden af den firehovede knæstrækker for meget, og indersiden arbejde for lidt, så der opstår en dysfunktion af knæskallen og brusken hertil.

Behandlingen er aflastning og systematisk optræning af musklerne, der har indvirkning på knæet.

Jeg valgte at behandle Laura med “Dry Needling”, hvor vi gennem nålebehandlingen og strømbehandlingen kunne “slukke” for ydersiden af musklen og “tænde” for indersiden af musklen således at musklerne kunne arbejde sammen i en synergi. Herved gav vi Laura den bedste mulighed for at genoptræne knæet med de rette stabiliserende øvelser.

I dag kan Laura løbe smertefrit for første gang i flere år, og hun behøver ikke bekymre sig, om der er aktiviteter, som hun ikke kan deltage i.

Laura fortæller selv

“I dag har jeg haft den første løbetur i 3,5 år uden gener eller smerter i knæene!

De sidste 4 år har jeg døjet med en overbelastningsskade og følgerne deraf, som jeg pådrog mig på idrætshøjskole. Jeg havde smerter omkring knæskallen hver gang knæene blev belastet, f.eks. ved løb, trappegang, hop osv. Jeg blev diagnosticeret med ”betændelse i brusken under knæskallen” (Patellofemoralt syndrome) og fik at vide at det ville gå væk, hvis knæene fik ro. I løbet af sommeren efter højskoleopholdet kom jeg mig nogenlunde over skaden, ved at give knæene den ro de havde brug for.

Desværre kom smerterne igen under en hård felttur og længerevarende belastning i Forsvaret, og jeg har døjet med efterveerne herfra i omkring 3,5 år. Ved ultralydsscanning på en Idrætsklinisk afdeling fik jeg konstateret der ikke længere var betændelse i brusken under knæskallen, men at tilstanden havde gjort at sporingen i knæet var forkert – min knæskal og lårmuskel kørte ikke lige på hinanden som de skulle, da mine knæ havde kompenseret ved at lade nogle muskler overtage styringen for nogle andre. Selvom jeg ikke længere havde skaden gjorde det derfor stadig ondt når jeg belastede dem. Dette har gjort at jeg har afholdt mig fra mange slags aktiviteter, som unge mennesker ellers burde være i stand til at lave.

Jeg har været i kontakt med en del andre behandlere, hvis behandlinger desværre ikke har haft længerevarende effekt. Heldigvis tog jeg til behandling hos Mie!

Jeg fik første behandling af Mie i december 2015 med dry needling og strøm-behandling. Efter yderligere et par behandlinger samt nogle ganske nemme og overkommelige hjemmeøvelser, er jeg nu i stand til at løbe igen.

Mie ”nulstillede” mine muskler, så den muskel der havde for meget fat slappede af og den muskel der ikke havde fat nok fik en ”kick-start”.

For første gang i næsten 4 år behøver jeg ikke tænke ”Det her kan mine knæ nok ikke holde til” når jeg skal lave noget fysisk krævende. Første gang jeg oplevede det (efter kun én behandling), var i Peru, hvor vi var på Matchu Pittchu og jeg nærmest SPRANG rundt på de høje sten og intet mærkede til gener i knæene.

Mie er en meget dygtig behandler, der er utroligt opmærksom på sine patienter. Hun lægger mærke til patienternes reaktioner undervejs i behandlingen og tager hensyn. Hun er dygtig til at sætte sig ind i ens situation og tilpasse f.eks. hjemmeøvelser efter hvad man har mulighed for.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale Mie!”

Skriv et svar